Пређи на садржај

Роберт Ф. Кенеди

Извор: Викицитат
Роберт Ф. Кенеди (1964)

Роберт Франсис „Боби” Кенеди или скраћено РФК (20. новембар 1925 — 6. јун 1968) је био амерички политичар и правник.

Цитати

[уреди]

„Мало људи је спремно да се носи са неодобравањем својих ближњих, увредом својих колега, гневом свог друштва. Морална храброст је ређа роба од храбрости у борби или велике интелигенције. Ипак, то је један суштински, витални квалитет за оне који желе да промене свет који најболније подлеже променама.”


„Влада Сједињених Држава је предузела кораке да осигура да се устав Сједињених Држава примењује на све појединце.”


„Промена, иако укључује ризике, је закон живота.”


„Проблем моћи је како постићи њену одговорну употребу, а не њену неодговорну и попустљиву употребу – како навести људе на моћи да живе за јавност, а не за јавност.”


„Револуција долази — револуција која ће бити мирна ако будемо довољно мудри; саосећајни ако нам је довољно стало; успешан ако имамо довољно среће — Али револуција која долази хтели ми то или не. Можемо утицати на његов карактер; не можемо променити његову неизбежност.”


„Велика промена доминира светом, и ако не кренемо са променама, постаћемо њене жртве.”


„Сећам се онога што је Ками писао о томе да је можда овај свет свет у коме деца пате, али можемо да смањимо број деце која пате, а ако ви то не урадите, ко ће то учинити? Волео бих да осећам да сам учинио нешто да смањим ту патњу.”


„Наравно да би се придржавали стандарда, идеализма, визије пред непосредним опасностима потребна је велика храброст и самопоуздање. Али такође знамо да само они који се усуде да доживе велики неуспех, могу да постигну много.”


„Суштинска људскост људи може бити заштићена и очувана само тамо где влада мора да одговара - не само богатима, не само онима који припадају одређеној религији или одређеној раси, већ и свим њеним људима.”


„Оно што нам треба у Сједињеним Државама није подела; оно што нам треба у Сједињеним Државама није мржња; оно што нам треба у Сједињеним Државама није насиље и безакоње, већ љубав, и мудрост, и саосећање једни према другима, и осећај правде према онима који још увек пате у нашој земљи, било да су белци или црнци.”


„Морамо признати сујету наших лажних разлика међу људима и научити да пронађемо сопствени напредак у потрази за напретком других. Морамо признати у себи да се будућност наше деце не може градити на несрећи других.”