Пређи на садржај

Роберт Овен

Извор: Викицитат
Owen (1834)

Роберт Овен (14. мај 1771 - 17. новембар 1858) је био Велшки друштвени реформатор и један од оснивача утопијског социјализма и социјалистичког покрета.

Цитати[уреди]

„Поуздано се очекује да се ближи период, када човек незнањем неће још дуго наносити човеку непотребну беду; јер ће маса човечанства постати просветљена и јасно ће уочити да ће таквим деловањем неизбежно створити беду себи.”


„Посебно је препоручљиво, као средство уједињења становника села у једну породицу, да, док се свако верно придржава принципа које највише одобрава, сви истовремено добротворно мисле о својим суседима поштујући њихова верска мишљења, а не дрско претпоставити да су само њихови у праву.”


„Био сам приморан, увидевши грешку њиховог оснивања, да напустим свако веровање у сваку религију којој је човек био научен. Али моја религиозна осећања су одмах замењена духом универзалног милосрђа — не за секту, или странку, или за државу или боју — већ за људски род, и са стварном и жарком жељом да се чини добро.”


„Није ли у интересу људске расе да свако буде тако поучен и постављен, да би пронашао своје највеће уживање да проистиче из континуиране праксе да чини све што је у његовој моћи да унапреди благостање и срећу, сваки мушкарац, жена и дете, без обзира на њихову класу, секту, странку, државу или боју?”


„Дао сам важне истине свету, а оне су занемарене само због недостатка разумевања. Био сам испред свог времена.”


„Грешке сада скоро универзално постоје и морају се превазићи искључиво снагом разума.”


„Знам да се друштво може формирати тако да постоји без злочина, без сиромаштва, са знатно побољшаним здрављем, са мало, ако икаквим бедом, и са стоструко увећаним интелигенцијом и срећом; и никаква препрека у овом тренутку не интервенише осим незнања да спречи да такво стање друштва постане универзално.”


„Постоји само један начин на који човек може заувек поседовати сву срећу коју његова природа може да ужива, а то је јединство и сарадња свих за добробит свакога.”


„Да би се очувало трајно добро здравље, мора се узети у обзир стање духа.”


„Сви који разумеју узроке болести знају да је нечиста атмосфера најнеповољнија за уживање у здрављу... Зато је најпожељније да се осмисле и генерално донесу одлучне мере како би се свима обезбедила чиста атмосфера, у којој ће живети током свог живота.”