Пређи на садржај

Ричард Фајнман

Извор: Викицитат

Ричард Филипс Фајнман (Њујорк, 11. мај 1918 — Лос Анђелес, 15. фебруар 1988) био је амерички теоријски физичар, један од твораца савремене квантне електродинамике. Био је члан националне академије наука у Њујорку (од 1954). Завршио је Масачусетски технолошки институт (1939). Докторирао је теоријску физику на Принстонском универзитету 1942. године, где је и радио 1942—1943 године. Од 1943. до 1945. радио је на Менхетен пројекту у Лос Аламосу као и многи други истакнути физичари. Од 1945. до 1950. био је на Универзитету Корнел, након чега је до краја живота радио на Калифорнијском технолошком институту. Један је од највећих физичара 20. века.

Цитати[уреди]

„Ако би у каквој катастрофи, целокупно научно знање било уништено, и ако би само једна реченица могла да се пренесе следећим генерацијама, која би то најзначајнија мисао била која би могла да се изрази са најмање речи? Верујем да је то атомска хипотеза (или атомска теорија, зовите је како желите) да су све ствари направљене од атома — сићушних честица које су у непрекидном кретању, привлачећи једна другу када су мало размакнуте, али одбијајући се када се стисну једна уз другу.”

„У тој реченици, видећете, садржано је огромно знање о свету, само ако се употреби мало маште и размишљања.”

„Прво начело је да не смете себе заварати – а ви сте особа коју је најлакше заварати. Стога у погледу овога морате бити веома пажљиви. Пошто нисте заварали себе, лако је не заваравати друге научнике. После тога само морате да будете поштени на уобичајени начин.”

„Религија је култура вере; наука је култура сумње.”

„Слушај, друшкане, ако бих могао у једном минуту да ти кажем шта сам радио, то не би било вредно Нобелове награде.”

„Завежи и рачунај.”

„Физика је као секс. Наравно, може да да и неки практичан резултат, али се њоме не бавимо због тога.”

„Наука је вера у незнање стручњака.”

„Физика је за математику оно што је секс за мастурбацију.”