Пређи на садржај

Ричард Кобден

Извор: Викицитат

Ричард Кобден (3. јун 1804 — 2. април 1865) је био британски политичар, индустријалац који је био један од оснивача Лиге против кукурузних закона.

Цитати[уреди]

„Моја процена америчког карактера се побољшала, супротно мојим очекивањима, овом посетом... Заљубио сам се у њихову интелигенцију, њихову искреност и пристојно самопоштовање које покреће све класе.”


„Кажем да ако Енглеска искористи своју изоловану позицију, и ограничи се на своје послове, и не упадне у непотребне и брзоплете спорове са другим земљама...”


„Не дозволите да вас ваша ревност за демократију завара у погледу чињенице непрозирног незнања у које је умотана велика већина народа Енглеске. Ако политички пишете за масе, а пишете здраво и поштено, они тренутно неће моћи да вас цене, а самим тим и неће подржати... За све ово нема лека осим побољшаног образовања.”


„Кажем да, ако Енглеска искористи своју изоловану позицију, и ограничи се на своје послове и не упадне у беспотребне и брзоплете спорове са другим земљама, никада није било времена када је стајала тако слободна од ратне опасности као у садашњем тренутку.”


„Ако Сједињене Државе крену по злу, какву наду имамо ми од цивилизованог света?”


„Хоћемо ли бити први који ће вратити цивилизацијску плиму и тако се практично вратити у варварство и средњи век, тако што ћемо фактички укинути овај међународни кодекс којим чувамо права и интересе неутралности?”