Пређи на садржај

Рихард Вагнер

Извор: Викицитат
Рихард Вагнер (1871)

Вилхелм Рихард Вагнер (22. мај 1813 — 13. фебруар 1883) био је немачки композитор, песник, есејиста и музички теоретичар.

Цитати[уреди]

„„Имовина“ је у нашој друштвеној свести добила готово већу светост од религије: за увреду против ове друге постоји снисходљивост, за штету првом нема опроста.”


„Мрзим ову брзо растућу тенденцију везања људи за машине у великим фабрикама и лишити их сваке радости у њиховим напорима — план ће довести до јефтиних људи и јефтиних производа.”


„Најстарији, најистинитији, најлепши музички орган, порекло коме једино наша музика дугује своје биће, јесте људски глас.”


„Јулска револуција се догодила; с тим да сам постао револуционар и стекао уверење да свако пристојно активно биће треба да се бави искључиво политиком.”


„Усредсредио сам се на неко позориште првог ранга, које ће га једног дана произвести, и мало сам се мучио око тога где и када ће се то позориште наћи.”


„Чини се као да је државно располагање наизглед тако једноставном идејом о имовини забило греду у тело човечанства која га осуђује на дуготрајну смрт агоније.”