Пређи на садржај

Римско царство

Извор: Викицитат

Римско царство је уобичајени назив за римску државу после реформи које је спровео Октавијан Август у последње три деценије првог века п. н. е.

Цитати

[уреди]

„Ваш задатак, Римљани, и не заборавите, биће да управљате народима света у свом царству. То ће бити ваша уметност – и да наметнете устаљени образац миру, да помилујете поражене и ратујете охоле. (Вергилије)”


„Римљани су у све своје провинције увели тако правичан и тако јак правни систем да су на њему засновани скоро сви најбољи закони модерне Европе. Свуда су слаби били заштићени од јаких; на обали су изграђени замкови са моћним гарнизонима у њима; флоте су патролирале Каналом и Северним морем. Велики путеви су прелазили преко острва од истока ка западу и од севера ка југу. (Радјард Киплинг)”


„Британско царство се често пореди са Римским царством - обично од стране Британаца, на њихово задовољство. Све империје су мање-више сличне. Они се дебљају на експлоатацији многих. Али постоји још једна снажна сличност између Римљана и Енглеза - обојица су изузетно немаштовити! Арогантни и самозадовољни, и уверени да је свет намерно створен за њихову добробит, они пролазе кроз живот несметани сумњама и тешкоћама. (Џавахарлал Нехру)”


„Латински филозофи преузели су грчке теорије. До краја, Рим је културно паразитирао на Грчкој. Римљани нису измислили никакве уметничке форме, нису конструисали оригинални систем филозофије и нису направили никаква научна открића. Направили су добре путеве, систематске законске кодове и ефикасне војске; за остало су гледали у Грчку. (Бертранд Расел)”