Пређи на садржај

Реј Чарлс

Извор: Викицитат
Реј Чарлс (1969)

Реј Чарлс Робинсон (23. септембар 1930 — 10. јун 2004), познатији по скраћеном имену Реј Чарлс, био је амерички текстописац, музичар и композитор.

Цитати[уреди]

„Шта је душа? То је као електрицитет-не знамо шта је, али је сила која може да обасја собу. Чврсто верујем у Бога, али не идем даље од тога. Не припадам ниједној деноминацији. Нисам католик или пресбитеријанац или баптист или методист или Јевреј или муслиман. Нисам ниједно од тих ствари. И сигуран сам да је Бог скроз ок са тим. Рођен сам са музиком у себи. Музика је део мене. Као моја ребра, моји бубрези, моја јетра, моје срце. Као моја крв. То је сила која је већ била у мени када сам дошао на свет. Била је за мене потребна - као храна или вода.”


„Моја музика има корење које полази из мог детињства, музички корени закопани у најтамнијој земљи. Учење да читам музику у брајевој азбуци и да је свирам по слуху помогло ми је да развијем проклето добро памћење. Не знам како је другим текстописцима, али што се мене тиче, када пишем да мора бити тишина-веома је тешко да пишем када телефон и звоно звоне и када људи причају; нисам довољно добар писац да пређем преко свега тога!”


„За мене, музика је забава-шта друго може бити? Заправо, то је једини језик за који знам да је универзалан. Људи нису разумели зашто моја мама дозвољава овом слепом клинцу да ради ствари као да скупља дрво за огрев. Ал њен фазон је био: Он је можда слеп, ал није глуп. Претпоствљам да сам поштено плакао, нарочито када нема другог начина да обуздам своја осећања. Знам да мушкарци не треба да плачу, али ја мислим да је то погрешно. Плакање је за мене био начин да избацим из себе ствари које су дубоко, дубоко закопане. Када певам онда често плачем. Плакање је осећање, а имати осећања значи бити човек. О да, ја плачем.”


„Љубав је посебна реч, користим је само када то мислим. Ако превише изговарате ту реч, појефтинићете је. Нигде не пише у Библији, било стари или нови завет, где каже „Ако верујеш у Мене, нећеш имати никаквих проблема.“ Имућност раздваја људе. Сиромаштво их спаја. Ти имаш нешто шећера, а ја немам; Ја позајмим мало од тебе. Следећег месеца ти можда нећеш имати брашна: е па, даћу ти ја мало мог.”


„У суштини, не напуштате шта вам је природно. Све о чему сам фантазирао, ја сам урадио. Музике има већ дуго, и дуго ће бити дуго после смрти Реје Чарлзе. Ја само желим да оставим траг, да оставим нешто музичко добро за собом. Ако је плоча хит, то је шлаг на торти, али музика је главни оброк. Било који уметник, када иде да снима, треба да има осећај да било која песма коју сними може бити хит. Ово можда звучи егоистички, али има смисла.”