Рат у Грузији (2008)

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Рат у Грузији се водио у августу 2008. године између Грузије са једне и Русије и грузијских отцепљених територија Абхазије и Јужне Осетије са друге стране.

Цитати[уреди]

„Инвазија, окупација и уништење независне и демократске републике је у току. (Михаил Сакашвили)”


„Грузијски председник Сакашвили је очекивао да ће имати безусловну подршку Запада јер му је Запад дао добар разлог да верује у то. Сада и Тбилиси и његове присталице треба да преиспитају своје ставове. (Михаил Горбачов)”


„Западни новинари су заиста талентовани људи. Они су у стању да убеде људе да је црно бело и обрнуто. На пример, у трагичним догађајима као што је напад на Јужну Осетију, Сакашвили је јавно рекао да је он сам наредио трупама да делују. Један од његових званица је чак говорио и на телевизији потврђујући исту ствар. Тада ћете разумети моју неверицу када сам чуо да су медији окривили Русију за напад. И милиони гледалаца широм света су поверовали у то. Запањујућа је та способност коју имају амерички и европски новинари. Заиста велики таленат. Али када наши извештачи покушавају да заштите руске националне интересе, када заузму став, брзо бивају оптужени да су портпароли пропаганде Кремља, на моју велику жалост.”


„Грузија је започела агресију, ово је најважнији закључак. Ово се не може избрисати из историје. (Дмитриј Медведев)”


„Руси нас оптужују да смо изазвали сукоб, али су за 12 сати мобилисали 500 тенкова и 25.000 људи. Њихов напад је био смишљен. Они желе да сруше власт у Грузији јер не могу да поднесу демократску и независну владу на својим границама. Оно што нам се дешава подсећа нас на '68. у Чехословачкој и '56. у Мађарској. Русија жели да преузме енергетске путеве Кавказа. (Михаил Сакашвили)”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: