Радош Бајић

Извор: Викицитат

Радош Бајић (24. септембар 1953) српски је глумац, сценариста и редитељ.

Цитати[уреди]

„Генетска особина Срба је да идеализују ствари, да увек мисле да су најбољи, најлепши, без мана и без грешке… А ја тој заблуди нећу да повлађујем.”


„Српско село трпи веома снажне промене које нажалост не иду у позитивном смеру. Губимо самосвојност и вредности које су нас одржале, одричемо се старог, а све ново што долази је кич, популистичка потрошачка култура и повлађивање другим и туђим вредностима, навикама и начину живота. Данас верујем да је „Село гори“ и доживело такав планетарни успех што је у суштини говорило о српском селу и Србији која нестаје и које све мање има. Ипак, у метафоричном смислу – само је Морава вечна. Због тога је ваљда најопеванија српска река…”


„ТВ серија „Равна Гора“ је храбар подухват који ме умало коштао живота. У чисто професионалном смислу мислим да је веома озбиљан пројекат и смели покушај да се исприча шта се заправо догодило 1941. године са распадом Краљевине Југославије. Због друге стране медаље и истине коју смо у уметничком изразу осветлили у серији – она је изазвала тектонске поремећаје у свим земљама Балкана. Али, то је истина коју нажалост нико није био превише вољан ни срећан да чује. Ни у Београду, ни у Загребу, ни у Бриселу, ни у Европском парламенту у којем су хрватски посланици протестовали због серије. Због тога је и дочекана на нож. Због тога је и брже боље укинута, или боље речено забрањена – јер је постала сметња Србији на тзв. европском путу. Јер је првих 10 епизода требало да буде само увод. У серији је поред осталог приказан аутентични документовани снимак из априла 1941. када немачки тенкови улазе у Загреб и газе цвеће које баца одушевљена маса која кликне и поздрава немачку окупациону силу. То неком није одговорило. И још много тога. У Србији су ме нападали зашто је Тито којег је играо Бјелогрлић лепши од Драже Михаиловића којег је играо покојни Глоговац! Комунизам се нигде тако жилаво није примио као у Србији. И данас, у мутантним обилицима и даље траје. Дакле, не зна се ко ме више нападао, да ли комунисти, да ли српски ултранационалности, да ли Срби, Хрвати, Муслимани… Ипак, „Равна Гора“ је преживела и управо ових дана са великим успехом се већ трећи пут репризира на националном Јавном. сервису. И има огромну гледаност.”


„Нажалост, моја сарадња са колегама из Хрватске је никаква. Заправо није – и ја сам веома жалим због тога. Волео бих да снимам нешто са Ивом Грегуревићем и Миланом Штрљићем са којима сам пријатељ више од пола века. Био сам на корак до тога. Пре неку годину сам после дужег времена боравио и провео дан у Загребу, из којег сам понео најлепше утиске. Био сам позван од РТЛ-а Хрватске јер су они желели да раде хрватску верзију „Села гори“ – што сам ја са одушевљењем прихватио. Радашин би се звао Радек, а Милашин – Милек… Договарали смо се да се серија снима у Загорју које је веома слично нашој Шумадији. Све је ишло сјајно – чак смо били пред потписом уговора. А онда је све стало и замрло. И то баш у оним данима – када се у хрватском тиску подигла огромна фрка због тога што је председница Хрватске госпођа Колинда Грабар Китаровић неком детету поклонила чоколадицу из Србије. Сваки коментар је излишан. Лудилу и контраверза у вековним сучељавињама Хрвата и Срба – никад краја…”