Радикализам

Извор: Викицитат

Радикализам односно политички радикализам израз је којим се у политици и политичкој теорији означавају појединци, покрети и идеологије које се залажу за радикалну промену друштва или бескомпромисно остваривање својих политичких циљева.

Цитати[уреди]

„Покушавам да урадим две ствари: да се усудим да будем радикалан и да не будем будала, што је, ако могу да судим по изложбама око мене, ствар немале тешкоће. (Џејмс А. Гарфилд)”


„Ја сам конзервативац да сачувам све што је добро у нашем уставу, радикал да уклони све што је лоше. Настојим да очувам имовину и поштујем ред, и подједнако осуђујем призив на страсти многих или предрасуде неколицине. (Бенџамин Дизраели)”


„Када смо се организовали као држава и написали прилично радикалан Устав са радикалном Повељом о правима, дајући радикалну количину индивидуалне слободе Американцима, претпостављало се да ће је Американци који имају ту слободу користити одговорно. (Бил Клинтон)”


„Мушко и женско представљају две стране великог радикалног дуализма. Али, у ствари, они непрестано прелазе једно у друго. (Маргарет Тачер)”