Пређи на садржај

Протестантизам

Извор: Викицитат
Мартин Лутер

Протестантизам је једна од три највеће хришћанске вероисповести, уз католичку и православну.

Цитати[уреди]

„Католици се не слажу једни с другима, али се увек држе заједно када су против протестанта. Они су као чопор паса који се уједају, али чим се појави јелен, одмах се уједине и масовно га нападну. (Јохан Волфганг фон Гете)”


„Из сенке клаустра израња једна од највећих пошасти човечанства. Појављује се Лутер; Калвин га прати. Сељачка буна; Тридесетогодишњи рат; грађански рат у Француској; масакр у ниским земљама; масакр у Ирској; масакр у Севенима; Дан Светог Вартоломеја; убиства Хенрија II, Хенрија IV, Марије Стјуарт и Чарлса I; и коначно, у наше време, из истог извора, Француска револуција. (Жозеф де Местр)”


„У католичкој доктрини, божанско откривење се није завршило са светим списима, већ се настављало из века у век посредством Цркве... Протестанти су, напротив, одбацивали Цркву као средство откривења; истину је требало тражити само у Библији, коју је свако могао сам да тумачи. ...У пракси је држава полагала право које је раније припадало Цркви, али ово је била узурпација. У протестантској теорији не би требало да постоји земаљски посредник између душе и Бога. (Бертранд Расел)”


„Протестанти нису имали снаге да буду потпуно доследни свом принципу и основали су нову Цркву; али је ипак покрет, у целини, оправдао правац којим је кренуо. Данас је натприродни елемент у протестантизму завршен. (Џорџ Бернард Шо)”