Пређи на садржај

Пољопривреда

Извор: Викицитат

Пољопривреда је привредна делатност која обухвата биљну и сточарску производњу и с њима повезане услужне делатности.

Цитати[уреди]

„Први земљорадник је био први човек, а сво историјско племство почива на поседовању и коришћењу земље. (Ралф Волдо Емерсон)”


„Пролетерска држава мора да изврши прелазак на колективну земљорадњу крајње опрезно и само врло постепено, силом примера, без икакве принуде средњег сељака. (Владимир Лењин)”


„Када се земља у потпуности обрађује лопатом, а не држе се коњи, на свака три јутра земље се држи крава. (Џон Стјуарт Мил)”


„И дао је за своје мишљење, да ко год би могао да направи два класја или две влати траве да расту на месту где је раније расла само једна, заслужио би боље од човечанства и учинио битнију услугу својој земљи него читава раса политичара заједно. (Џонатан Свифт)”


„Био је веома инфериоран фармер када је први пут почео,... а сада се брзо уздиже из богатства у сиромаштво. (Марк Твен)”


„Јер од свих профитабилних занимања ништа није боље, ништа пријатније, ништа дражесније, ништа боље не постаје добро васпитан човек од пољопривреде. (Цицерон)”


„Обрађивачи земље су највреднији грађани. Они су најснажнији, најнезависнији, најврлији, и они су везани за своју земљу и везани за њену слободу и интересе од стране најтрајнијих бендова. Дакле, све док се могу запослити у овој линији, не бих их претварао у поморце, занатлије или било шта друго. Али наши грађани ће наћи запослење у овој линији све док њихов број, а наравно и производња, не постану превелики за унутрашњу и инострану потражњу. (Томас Џеферсон)”