Пређи на садржај

Посланица Ефесцима

Извор: Викицитат

Посланица Ефесцима је пета по реду посланица у Новом завету. Налази се после Посланице Галатима.

Цитати

[уреди]

„Благословен Бог и отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је благословио свакијем благословом духовнијем на небесима кроз Христа; Као што нас изабра кроз њега прије постања свијета, да будемо свети и праведни пред њим у љубави. Одредивши нас напријед кроз Исуса Христа себи на посинаштво, по угодности воље своје, На похвалу славне благодати своје, којом нас облагодати у љубазноме, У коме имамо избављење крвљу његовом, и опроштење гријеха, по богаству благодати његове, Коју је преумножио у нама у свакој премудрости и разуму, Показавши нам тајну воље своје, по угодности својој, коју напријед показа у њему, За уредбу извршетка времена, да се све састави у Христу што је на небесима и на земљи; у њему, Кроз којега и нашљедннци постасмо, напријед одређени бивши по наредби Бога који све чини по савјету воље своје, Да бисмо били на хвалу славе његове, ми који смо се напријед уздали у Христа, Кроз којега и ви, чувши ријеч истине, јеванђелије спасенија својега, у којему и вјеровавши запечатисте се светијем Духом обећања, Који је залог нашљедства нашега за избављење течевине на хвалу славе његове. (1:3-14)”


„Мени најмањему од свију светијех даде се ова благодат да објавим међу незнабошцима неисказано богаство Христово, И да откријем свима што је служба тајне од постања свијета сакривене у Богу, који је саздао све кроз Исуса Христа; Да се кроз цркву сад обзнани поглаварствима и властима на небу многоразлична премудрост Божија, По наредби вијекова, коју учини у Христу Исусу Господу нашему, У коме имамо слободу и приступ у наду вјером његовом. (3:8-12)”


„Да одбаците, по првоме живљењу, старога човјека, који се распада у жељама преварљивијем; И да се обновите духом ума својега, И обучете у новога човјека, који је саздан по Богу у правди и у светињи истине. (4:22-24)”


„Дјецо! слушајте своје родитеље у Господу: јер је ово право. Поштуј оца својега и матер; ово је прва заповијест с обећањем: Да ти благо буде, и да живиш дуго на земљи. И ви оцеви! не раздражујте дјеце своје, него их гајите у науци и у страху Господњему. (6:1-4)”


„Обуците се у све оружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога: Јер наш рат није с крвљу и с тијелом, него с поглаварима, и с властима, и с управитељима таме овога свијета, с духовима пакости испод неба. (6:11-12)”