Пређи на садржај

Популизам

Извор: Викицитат

Популизам јесте политичка оријентација или становиште које се односи на интересовања и схватања целокупне популације, нарочито када представља контраст нове колективне свести уперен против важећих статус кво интереса било којег доминантног политичког сектора.

Цитати[уреди]

„Ур-фашизам је заснован на селективном популизму, квалитативном популизму, могло би се рећи. У демократији грађани имају индивидуална права, али грађани у целини имају политички утицај само са квантитативне тачке гледишта – следи се одлуке већине. За ур-фашизам, међутим, појединци као појединци немају права, а народ је замишљен као квалитет, монолитни ентитет који изражава заједничку вољу. Пошто ниједна велика количина људских бића не може имати заједничку вољу, Вођа се претвара да је њихов тумач. Пошто су изгубили моћ делегирања, грађани не делују; они су само позвани да играју улогу Народа. Тако је Народ само позоришна фикција. (Умберто Еко)”


„Добили смо задатак као монархија, и радимо најбоље што можемо… Трудимо се да будемо што мање популистички. Не чинимо ништа на брзину да бисмо освојили анкету или краткорочну популарност. (Харалд V Норвешки)”