Перси Биш Шели

Извор: Викицитат

Перси Биш Шели (4. август 1792 — 8. јули 1822) је био енглески песник, један од најистакнутијих представника романтизма, заједно са Џоном Китсом и Џорџом Бајроном.

Цитати[уреди]

„Човек врлинске душе не заповеда, нити се покорава. Моћ, попут пустошне куге, загађује све што дотакне; а послушност, проклетство сваке генијалности, врлине, слободе, истине, чини робовима људи, а људски оквир механизованим аутоматом.”


„Краљ ... као вулгаран, мисли, осећа, делује и живи баш као што је чинио његов отац; непобеђене моћи преседана и обичаја умећу се између краља и врлине.”


„Камелеони се хране светлошћу и ваздухом:

Храна песника је љубав и слава.”


„Касапљење безазлених животиња не може а да не произведе много тог духа суманутог и ужасног усхићења у коме се везују вести о победи иако су купљене масакром сто хиљада људи. Ако је употреба животињске хране последица, субверзивна за мир људског друштва, колико је неоправдана неправда и варварство које се примењује према овим јадним жртвама. Људском измишљотином су позвани у постојање да би могли да одуговлаче кратко и јадно постојање ропства и болести, да им тела буду осакаћена, а њихова друштвена осећања огорчена. Било је много боље да разумно биће никада није постојало, него да је требало постојати само да би издржало неублажену беду.”