Пређи на садржај

Парацелзус

Извор: Викицитат

Теофрастус Филипус Ауреолус Бомбастус фон Хоенајм (11. новембар 1493 — 24. септембар 1541), познатији као Парацелзус, је био алхемичар, лекар, астролог и бавио се окултизмом.

Цитати[уреди]

„Хомункулус (латински израз за мали човек) је израз који се углавном користи када се описује "мали човек". Идеја алхемичара из 16. века да се узгоји властити човечуљак у стакленој посуди.”


„Нека семе мушкарца труне само од себе у затвореној стакленој посуди заједно са најтрулијим коњским изметом четрдесет дана, односно док не почне напокон живети, кретати се и док не постане нервозан, што се лако може видети. Након тога, свакодневно га храни и храни опрезно и промишљено људском крви … оно постаје, право мало живо дијете, као и дијете које роди жена, али много мање.”


„Све је међусобно повезано. Небо и земља, ваздух и вода. Све су само једна ствар; не четири, не два и не три, већ један. Тамо где нису заједно, постоји само непотпун комад.”


„Вежбајте смирење најпре са човеком, а тек онда пред Богом. Ко презире човека, нема ни поштовања према Богу.”


„Уметност лечења долази од природе, а не од лекара. Стога лекар мора да пође од природе, отвореног ума.”


„Сматрај да брата не треба да називамо будалом, јер ни сами не знамо шта смо.”


„Ништа није толико скривено да се не би открило кроз своје плодове.”


„Ко је други непријатељ природе осим онога ко себе сматра интелигентнијим од природе, иако је то највиша школа за све нас?”


„Шта је друго помоћ медицине осим љубави?”