Пређи на садржај

Папа Пије VI

Извор: Викицитат

Папа Пије VI (25. децембар 1717 – 29. август 1799), световно име Ђовани Анђело Браски, је био 250. папа од 15. фебруара 1775. до 29. августа 1799.

Цитати

[уреди]

„Позивамо вас да сведочите, међутим, у име Господње, љубљени синови, католици који сте уједињени у краљевству Гала, имајући на уму своју веру и веру ваших отаца, саветујемо вас из најдубљих осећања наше срце да се не отцепите од њега, јер је то једина и права религија, која дарује вечни живот и штити грађане, па и друштва, и чини их просперитетним. Посебно пазите да не привучете уши подмуклим гласовима ове световне секте, чији гласови доносе смрт, и избегните на тај начин све узурпаторе да ли се називају архиепископи, епископи или парохијски свештеници, тако да између вас и њих нема ништа заједничко, посебно у божанским стварима... једном речју, прилепите се за нас: јер нико не може бити у Цркви Христовој ако се не сједини са видљивим поглаваром саме Цркве и не ојача у Петровој катедрали.”


„Сматрамо да нашу посебну похвалу и сведочанство нашег срца могу оправдано захтевати они који су, у овом времену отпадништва и безбожништва, уложили снагу свог генија да би могли да напишу у одбрану права. ... Међу њима сте се истакли као један од најистакнутијих, по томе што сте компоновали чувено дело да збаците и потпуно уништите фикције нових француских филозофа и подстакли сте своје сународнике... да покажу индулгенције католицима рођеним у краљевству Велике Британије. ... зато је наша жеља да са радосним и ведрим срцем прихватите наше честитке и похвале, које имају овај посебан циљ — да се све више трудите да заштитите ствар цивилизације.”


„Да ли је могуће учинити већу увреду Христу, као стављањем свете хришћанске вере у ред са јеврејском изопаченошћу, са муслиманском непристојношћу, са паганским сујеверјем и са безбожном сујетом натурализма? Сличан амалгам је највећа монструозност. Прихватати равнодушно све врсте монструозних грешака је бедна глупост која се никада не може довољно пожалити. Самим тим што се не супротставља ниједној грешци, човек постаје крив што подржава грешке свих.”


„Јевреји оба пола не могу да живе ван гета... ни под којим изговором, чак ни из нужде или за промену ваздуха, а када је потребно да изађу на један дан, морају да добију одговарајућу дозволу. [...] са клаузулама да Јевреји морају да носе ознаку на Шеширу.”