Пређи на садржај

Папа Пије V

Извор: Викицитат

Папа Пије V (17. јануар 1504 – 1. мај 1572. године), рођен као Антонио Гизлиери, био је поглавар Католичке цркве од 7. јануара 1566. године па све до смрти 1. маја 1572. године.

Цитати[уреди]

„Ауторитетом ових садашњих писама, наређујемо да сваки Јеврејин оба пола у нашим привременим владавинама, и у свим градовима, земљама, местима и баронијама који су им подложни, у потпуности напусти своје границе у року од три месеци након што ова писма буду објављена. Од њих ће бити одузета сва њихова добра и биће кривично гоњени у складу са законом. Они ће постати робови Римске цркве и биће подвргнути сталном ропству. И поменута Црква ће полагати исто право над њима као и друге власти над њиховим робовима и робовима.”


„Са јеретицима никада се не мирите; никад сажаљевати; истребити оне који се покоравају и оне који се опиру; гоните до краја, убијте, спалите, све иде у огањ и крв док год се Господ освети.”


„Јеврејски народ , једини некада изабран од Бога [...] потом напуштен због своје невере, заслужио је да буде укорен [...] његова безбожност је достигла такав ниво да је за наше спасење неопходно одбацити снагу толике злобе.”


„Ако неко почини гнусни злочин против природе , којим се гнев Божији обруши на оне који му се опиру, биће предат на казну световној оружници; а ако духовник, након што му је одузет сваки степен, биће подвргнут аналогној казни погубљења.”


„Та одвратна увреда тј. хомосексуализам, за који су покварени и развратни градови Содома и Гомора спаљени божанским судом, испуњава нас горчином и болом и подстиче нас да овај преступ казнимо са највећом ревношћу. (...) сваки свештеник (...) који почини овај гнусни злочин нека се одмах приведе на световну власт, да буде кажњен смрћу (...).”


„Препоручујем вам свету Цркву коју сам толико волео! Покушајте да ме изаберете ревносног наследника, који тражи само славу Господњу, који овде доле нема других интереса осим части Апостолске столице и добра хришћанског света.”