Пређи на садржај

Папа Пије IX

Извор: Викицитат

Пије IX (13. мај 1792 — 7. фебруар 1878) је био папа чији је понтификат трајао 31 годину и 236 дана, најдуже у историји Католичке цркве.

Цитати[уреди]

„Ова зла доктрина која се зове комунизам, радикално супротна самим природним правима; ова доктрина, једном прихваћена, била би потпуна пропаст свих права, институција, имовине и самог људског друштва.”


„Сигурно је да су људске молитве угодније Богу ако се узносе к Њему из чистог срца; од душа, то јест које су слободне од сваког греха.”


„Мушкарац је глава породице, жена која је месо од његовог меса и кост од његове кости мора да буде покорна и послушна мушкарцу, али не као робиња, већ као брачни друг, тако ће и њена послушност према нека буде честит и достојанствен, муж је глава жени, као што је Христос глава цркве, али као што се црква покорава Христу, тако се и жена покорава свом мужу у свему.”


„Неки од вас се можда чуде да се рат против Католичке цркве тако шири. Заиста, свако од вас добро познаје природу, ревност и намеру секти, било да се зову масонски или неким другим именом. Када их упореди са природом, сврхом и амплитудом сукоба који се скоро свуда води против Цркве, он не може сумњати да се садашња несрећа углавном мора приписати њиховим обманама и махинацијама. Јер од њих се формира сатанина синагога која прикупља своје снаге, унапређује своја мерила и придружује се борби против Цркве Христове.”


„Црква свакако не осуђује напоре оних који желе да сазнају истину, јер је Бог тај који је у природи човека учинио да највише жели да схвати истину. Нити она осуђује напоре здравог и исправног разума, јер кроз тај разум негујемо дух, проучавамо природу и износимо на видело њене најскривеније тајне. Ова нежна мајка препознаје и оправдано тврди да је разум најистакнутији од небеских дарова, јер се разумом уздижемо изнад чула и показујемо у себи одређену слику Божију.”