Пређи на садржај

Папа Гргур XVI

Извор: Викицитат
Папа Гргур XVI (1844)

Папа Гргур XVI (18. септембар 1765 — 1. јун 1846) је био 254. папа од 2. фебруара 1831. до 1. јуна 1846.

Цитати[уреди]

„Сада разматрамо још један обилан извор зала којима је Црква тренутно погођена: равнодушност. Ово изопачено мишљење се шири на све стране преварама злих који тврде да је могуће задобити вечно спасење душе исповедањем било које врсте религије, све док се одржава морал. Сигурно ћете, у тако јасној ствари, ову смртоносну грешку одвести далеко од људи који су вам посвећени. Уз опомену апостола да је „један Бог, једна вера, једно крштење“ нека се плаше они који измишљају идеју да је сигурна лука спасења отворена за особе било које религије.”


„Нити можемо предвидети срећнија времена за религију и власт из планова оних који жестоко желе да одвоје Цркву од државе и разбију међусобну сагласност временске власти и свештенства. Сигурно је да се бесрамни љубитељи слободе плаше те слоге која је увек била повољна и корисна за свети и грађански поредак.”


„Из овог корумпираног извора индиферентизма произилази апсурдна, погрешна или боље речено сулуда изјава да слобода савести мора бити успостављена и гарантована свима. То је најотровнија заблуда.”


„Највећа догма наше вере је да се, осим католичке вере, нико не може спасити.”