Папа Гргур IX

Извор: Викицитат

Гргур IX (око 1145 — 22. август 1241), рођен као Уголино Конти, је био 178. папа. На папску столицу дошао је 19. марта 1227. године наследивши папу Хонорија III.

Цитати[уреди]

„Пошто је дошао једанаести час у дану који је дат човечанству... потребно је да духовни људи поседују чистоту живота и дар разума поново изађу са Јованом Крститељем свим људима и свим народима сваке језику и у сваком царству пророковати јер, по пророку Исаији, спасење остатка Израиљевог неће наступити све док, како каже свети Павле, plenitudo gentium не уђе најпре у царство небеско.”


„Јевреји, који су само по нашој милости примљени у наше познанство, никада не би требало да забораве свој јарам вечног ропства, које носе својом кривицом. У Савету у Толеду је одлучено да се Јевреји оба пола, и за сва времена, разликују од других по начину облачења. Стога заповедамо свакоме од вас да потпуно потиснете све ексцесе Јевреја, да не би смели да подигну вратове из јарма ропства у понижењу Искупитеља; забрањујући им да на било који начин расправљају о својој вери или обредима са хришћанима. У овом питању позивајући вам у помоћ грађанску власт, наметајући хришћанима, који се противе, дужну црквену казну.”


„Немачко свештенство, које мора да шири мирис врлине, дише смрад смрти. Обавештени смо да парохијско свештенство и други рукоположени служитељи заборављају своје достојанство, заразе корупцијом своје поданике, којима треба да служе као узори достојанственог живота. Као проливена вода, као посуда без вентила, безобзирно се топе у свакој непристојности, чувајући конкубине и живећи животом сјаја.”


„Ако се плашиш завета сиромаштва, можемо те ослободити од њега.”