Пређи на садржај

Османско царство

Извор: Викицитат
Застава Османског царства

Османско царство је било царство које је постојало од 1299. до 1922. године.

Цитати

[уреди]

„О суверенитету и краљевству никада не одлучује академска дебата. Ухваћени су силом. Османска династија је силом присвојила власт Турака и владала над њима шест векова. Сада је турска нација ефективно стекла свој суверенитет... Ово је остварена чињеница... Ако они који су се окупили овде... виде ствар у њеном природном светлу, сви ћемо се сложити. У супротном, чињенице ће и даље превагнути, али неке главе могу да се окрећу. (Мустафа Кемал Ататурк)”


„Постоје неки моји земљаци који живе у прошлости. Они су још у Отоманском царству и сећају се шта је све Отоманско царство радило у Србији и на Балкану. Није ме брига шта се десило пре 10, 20 година, а посебно ме не занима оно што се десило пре 500-600 година, Бој на Косову. (Никола Калинић)”


„Османско царство је било ружна ствар, али су имали праву идеју. Владари у Турској су, срећом, били толико корумпирани да су оставили људе на миру – углавном су били заинтересовани да их опљачкају – и оставили су их на миру да воде своје послове, своје регионе и своје заједнице са пуно локалног самоопредељења. (Ноам Чомски)”