Пређи на садржај

Омар Хајам

Извор: Викицитат

Омар Хајам (18. мај 1048 – 4. децембар 1131) је био персијски полихистор, филозоф, математичар, астроном, астролог и песник.

Цитати[уреди]

„Уз помоћ Божију и уз Његову драгоцену помоћ, кажем да је алгебра научна уметност. Предмети са којима се бави су апсолутни бројеви и мерљиве величине које су, иако су непознате, повезане са „стварима“ које су познате, при чему је одређивање непознатих величина могуће.”


„Нисам био у стању да се посветим учењу ове алгебре и сталној концентрацији на њу, због препрека у хировима времена које су ме ометале; јер смо лишени свих људи знања осим групе, малобројне, са много невоља, чија је брига у животу да уграбе прилику, када време спава, да се у међувремену посвете истраживању и усавршавању једног Наука; јер већина људи који опонашају филозофе мешају истинито са лажним, и не раде ништа осим да обмањују и претварају се у знање, и не користе оно што знају о науци осим у ниске и материјалне сврхе; и ако виде да неко тражи право и преферира истину, да се труди да оповргне лажно и неистинито и оставља по страни лицемерје и превару, праве га будалом и ругају му се.”


„Ко год мисли да је алгебра трик за добијање непознатих, мислио је то узалуд. Не треба обраћати пажњу на чињеницу да се алгебра и геометрија разликују по изгледу. Алгебре (јаббре и макабелех) су геометријске чињенице које се доказују пропозицијама пет и шест друге књиге Елемента.”