Пређи на садржај

Оливије Месијан

Извор: Викицитат

Оливије Ежен Проспер Шарл Месијан (10. децембар 1908 — 27. април 1992) је био француски композитор, педагог и орнитолог, један од најзначајнијих композитора XX вијека.

Цитати[уреди]

„Музика је кретање од немира до мировања.”


„Као биће од крви и меса, у име емоција и осећања, браним се од свега што није ништа друго до занимљиво и интелигентно. Ужас ме интелигентни људи који раде занимљиве ствари. Када одем на концерт, онда Желим да сузе крену; ако не плачем, значи да није било добро.”


„... Остао сам слободан и не припадам ниједној школи... Слобода је неопходна уметницима. Бирајући своју будућност, слобода ствара нову прошлост и то је оно што нас гради. То је и оно што дефинише уметников стил, његове особености, његов рукопис...”


„Ја сам срећан што сам католик; Рођен сам као верник и тако се догодило да су ме свети текстови погодили од раног детињства. Известан број мојих радова је стога намењен да истакне теолошке истине католичке вере.”


„Док слушам звукове, интелектуално видим боје. То сам објашњавао и својим ђацима, али ми нико не верује. Такође могу да натерам себе да ставим боје у своју музику, у своје хармоније [...], слушаоци чују звукове, а не виде ништа.”