Пређи на садржај

Оливер Кромвел

Извор: Викицитат
Оливер Кромвел (1656)

Оливер Кромвел (25. април 1599 — 3. септембар 1658) је био вођа парламентарних снага у Енглеском грађанском рату.

Цитати[уреди]

„Више бих волео да имам обичног капетана румене боје, који зна за шта се бори и воли оно што зна, него да га ви зовете џентлменом и није ништа друго.”


„Неколико поштених људи је боље од бројева.”


„Изјавили смо своје намере да очувамо монархију, а оне су и даље тако, осим ако нужда не наметне промене...”


„Преклињем вас, у недрима Христовим, помислите да је могуће да грешите.”


„Нико се не диже тако високо као онај ко не зна куда иде.”


„Предуго сте седели за свако добро које сте чинили у последње време... Одлазите, кажем; и дозволите нам да завршимо са вама. У име Бога, иди!”


„Иако мир буде склопљен, ипак је интерес тај који чува мир.”


„Не верујем да је овај краљ зао. Али је збуњен. И не може да каже не својој жени. Зато ако бог допусти, ја ћу подићи војску људи који нису збуњени. Озбиљних људи који кажу не тиранији краљева и жена. Људи који се не збуњују око правог места човека и жене, краља и поданика. И са овим строгим, побожним људима, ја ћу јахати. И зваће нас Гвоздени јер смо као гвожђе, чврсти дању и ноћу. И краљ ће видети да смо непопустљиви, као гвоздена мотка, и задовољиће нас. Као наше жене!”


„Наша мужевност и строга једноставност јако збуњују наше непријатеље. Јер они су мушкарци, али се облаче као жене, носећи перике, раскошна одела и чипке. И за тај грех, ако буде воља божја, ми ћемо их напасти ноћу, с леђа, и пробити њихова дегенерисана тела нашом светом истином.”


„Ваш тобожњи страх да ће доћи до грешке, је као човек који би послао сво вино ван земље, да се људи не опију. Била би неправедна и глупа завист, ускратити човеку његову прирођену слободу под изговором да је може злоупотребити. Када је злоупотреби, судите му.”