Октобарска револуција

Извор: Викицитат

Октобарска револуција, службено Велика октобарска социјалистичка револуција, такође позната и као Бољшевичка револуција или Новембарска револуција, била је друга фаза Руске револуције 1917. (прва фаза је била Фебруарска револуција).

Цитати[уреди]

„Потичем из обичне породице, радничке породице каквих има на милионе у мојој социјалистичкој отаџбини. Моји родитељи су два једноставна Руса којима је Октобарска револуција дала пун и достојанствен живот. (Јуриј Гагарин)”


„Означили смо као варварску велику револуцију каква је несумњиво била октобарска. Истина је да после 1917. године, у ситуацији тоталитарног режима, није било мало варварства. Али, чак и судећи о томе, недопустиво је одбацити историјску чињеницу незнањем и без жалбе. (Михаил Горбачов)”


„На много начина револуција која је довела комунисте на власт није била толико промена царизма колико усавршавање и консолидација тог система. (Ричард Никсон)”


„Велика Октобарска револуција 1917. преобразила је свет, одвела пролетаријат до победе, уздрмала темеље капитализма и остварила снове о правди Париске комуне. (Тома Санкара)”


„Једна од посебности Октобарске револуције је да је ова револуција класична примена лењинистичке теорије о диктатури пролетаријата. (Јосиф Стаљин)”


„Одобравам руску револуцију јер је прокламовала принцип поштења на једној шестини земљине површине. (Никола Тесла)”


„Октобарска револуција је поставила темеље нове културе; на услузи свима и због тога је одмах попримила међународни значај. Чак и ако је услед неповољних околности и под ударима непријатеља совјетски режим био збачен – дозволимо на тренутак ову хипотезу – неизбрисив белег Октобарске револуције остаће једнако у целој даљој еволуцији човечанства. (Лав Троцки)”


„Русија је хибернирала у неодређеној зими подљудске доктрине и надљудске тираније. (Винстон Черчил)”