Пређи на садржај

Николаје Чаушеску

Извор: Викицитат
Николаје Чаушеску (1965)

Николаје Чаушеску (26. јануар 1918 — 25. децембар 1989) је био председник Румуније од 1965. све до своје смрти, 1989, када је стрељан.

Цитати

[уреди]

„Не може постојати никакво оправдање да се на било који начин призна употреба оружане силе за интервенисање у унутрашње ствари земље чланице Организације Варшавског уговора. Решавање домаћих проблема припада искључиво партији и народу сваке земље и свако мешање може само да нашкоди социјализму, пријатељству и сарадњи међу социјалистичким земљама.”


„Желимо да обезбедимо мултилатерални развој друштва, процват свих страна друштвеног живота, привреде, науке и културе, унапређење управљања, обликовање новог човека и промоцију социјалистичке етике и правичности.”


„Лаж је да сам ја натерао народ да гладује. Лаж, лаж у лице. Ово показује колико је мало патриотизма, колико је издајничких преступа учињено... Ни у једном тренутку није било таквог узлета, толико изградње, толико консолидације у румунским провинцијама. Гарантовао сам да свако село има своје школе, болнице и лекаре. Учинио сам све да створим пристојан и богат живот за људе у земљи, као ни у једној земљи на свету.”