Мухамед Ел Барадеј

Извор: Викицитат
Мухамед Ел Барадеј (2009)

Мухамед Ел Барадеј (17. јун 1942) је дугогодишњи генерални директор IAEA и бивши египатски вицепремијер.

Цитати[уреди]

„Неки би рекли да је превише идеалистички веровати у друштво засновано на толеранцији и светости људског живота, где су границе, националности и идеологије од маргиналног значаја. За оне које кажем, ово није идеализам, већ реализам, јер нас је историја научила да рат ретко решава наше разлике. Сила не лечи старе ране; отвара нове.”


„Ми људи смо исти и са три године и са педесет година!”


„Мислим да ће крајњи осећај сигурности бити када схватимо да смо сви део једне људске расе. Наша примарна оданост је људској раси, а не једној одређеној боји или граници.”


„Наше безбедносне стратегије још увек нису ухватиле корак са ризицима са којима се суочавамо.”


„У стварном свету, ова неравнотежа животних услова неминовно доводи до неједнаких могућности, а у многим случајевима и губитка наде.”


„Ако се надамо да ћемо избећи самоуништење, онда нуклеарно оружје не би требало да има место у нашој колективној савести, нити улогу у нашој безбедности.”


„Више од 15 година након завршетка Хладног рата, многима је несхватљиво да велике државе са нуклеарним оружјем раде са својим арсеналима у стању приправности...”


„Чини се да се данас слажемо да можемо да делимо модерну технологију, али и даље одбијамо да признамо да су наше вредности — у својој суштини — заједничке вредности.”


„Замислите шта би се десило када би нације света потрошиле толико на развој колико и на изградњу ратних машина. Замислите свет у коме би свако људско биће живело у слободи и достојанству.”