Мохамед Реза Пахлави

Извор: Викицитат
Мохамед Реза Пахлави (1973)

Мохамед Реза Пахлави (26. октобар 1919 — 27. јул 1980) познат и као Мохамед Реза Шах, је био последњи ирански шах.

Цитати[уреди]

„Савршено разумем посебну пажњу коју посвећујете питању нуклеарне енергије и у потпуности схватам могуће опасности и катастрофе које би могле да проузрокују човечанство неодговорним ставом. На овом пољу моја жеља је да Иран све своје напоре уложи у мирољубиву употребу атомске енергије. Наставићемо да сарађујемо са свим народима света да бисмо постигли овај циљ у интересу људског друштва.”


„Чуо сам глас ваше револуције... Као ирански шах као и ирански грађанин, не могу а да не одобрим вашу револуцију... Нека сви радимо заједно на успостављању праве демократије у Ирану... обавезујем се да ћу бити са вама и вашом револуцијом против корупције и неправде у Ирану.”


Краљ, када не мора никоме да полаже рачуне за оно што говори и чини, неизбежно је веома сам. Али нисам сасвим сам јер ме прати сила коју други не могу да виде.”


„Нико не може да утиче на мене, нико. Још мање жена. Жене су важне у животу мушкарца само ако су лепе и шармантне и када задрже своју женственост.”


„Круна, престо не би могли бити засновани на не баш чврстим темељима крви.”


„Чини се да је истина да, где год да их нађете, такозване пролетерске диктатуре заправо контролише мала елита која обично губи сан у бризи за права обичног човека.”


„Све идеолошке разлике одвојене, не могу а да не имам искреног дивљења господину Брежњеву.”


Југославија је, уз Иран, једина земља која се у тешким, да не кажем мучним околностима супротставила Јосифу Стаљину. Није било лако ујединити етничке групе или модернизовати земљу као што је Југославија, а мора се признати да је маршал Тито постигао нешто изузетно. Нек да Бог да и његови наследници буду способни као он.”


Хенри Кисинџер поседује заиста супериорну интелигенцију, поред које има две особине које, нажалост, недостају многим великанима: уме да слуша и има веома суптилан смисао за хумор.”


„Без сумње ће историја рећи да је Ајзенхауер био војник. Са своје стране, памтићу, пре свега, његову доброту. Био је суштински добар човек који је знао да га воле Американци. Волео сам Ајка.”


„Не могу да избегнем да се запитам о осећањима оних који су сада очигледни владари Ирана. Они су, упркос својим грешкама и злочинима које су подстакли, људи вере који тврде да су послани од Бога. Надам се да ће на крају схватити да револуција за коју верују да су је донели није на славу Божју, већ да служи силама зла.”