Мордехај Анјелевич

Извор: Викицитат
Мордехај Анјелевич (1938)

Мордехај Анјелевич (1919 − 8. мај 1943) био је један од вођа покрета отпора Јевреја у Пољској у Другом светском рату.

Цитати[уреди]

„Од данас ћемо прећи на партизанску тактику. Вечерас ће изаћи три борбене чете, са два задатка: извиђање и набавка оружја. Сећате ли се, оружје кратког домета нам није од користи. Такво оружје користимо само ретко. Оно што нам је хитно потребно: гранате, пушке, митраљези и експлозив.”


„Немогуће је описати у каквим условима сада живе Јевреји из гета. Само неколицина ће моћи да издржи. Остали ће умрети пре или касније. Њихова судбина је одлучена. Готово у свим скровиштима у којима се скривају хиљаде није могуће запалити свећу због недостатка ваздуха.”


„Најтежа борба од свих је она унутар нас самих. Немојмо се навикавати и прилагођавати овим условима. Онај ко се прилагођава престаје да прави разлику између добра и зла. Постаје роб и телом и душом. Шта год да вам се деси, увек запамтите: Не прилагођавајте се! Револт против стварности!”


„Сан мог живота се остварио. Јеврејска самоодбрана у гету постала је чињеница. Јеврејски оружани отпор и освета постали су стварност. Био сам сведок дивне херојске борбе јеврејских бораца.”