Пређи на садржај

Михајло Месаровић

Извор: Викицитат

Михајло Д. Месаровић (2. јул 1928) је српски научник, професор системског инжењеринга и математике на Кејс универзитету у Кливленду, Охајо, Сједињене Америчке Државе.

Цитати[уреди]

„Пошто се може тврдити да се и наука и инжењерство баве проучавањем реалних система и њиховог понашања, следи да би општа теорија требало да се бави проучавањем општих система... Довољно је да се у овој расправи размотри општа систем као апстрактни аналог или модел класе реалних система. Општа теорија система је онда теорија општих модела.”


„Општа теорија система бави се најосновнијим концептима и аспектима система. Многе теорије које се баве специфичнијим типовима система (нпр. динамички системи, аутомати, контролни системи, системи теоријске игре, између многих других) су у развоју већ дуже време. Општа теорија система бави се основним питањима заједничким за све ове специјализоване третмане. Такође, за заиста сложене феномене, попут оних који се претежно налазе у друштвеним и биолошким наукама, специјализовани описи који се користе у класичним теоријама (које су засноване на посебним математичким структурама као што су диференцијалне или диференцијалне једначине, нумеричке или апстрактне алгебре, итд.) раде не представљају адекватно и правилно стварне догађаје. Било због овог неадекватног поклапања између догађаја и врста доступних описа или због чистог недостатка знања, за многе заиста сложене проблеме могу се дати само најопштије изјаве, које су квалитативне, а пречесто чак и само вербалне. Општа теорија система има за циљ да пружи опис и објашњење за тако сложене феномене.”