Милтон Оботе

Извор: Викицитат

Аполо Милтон Оботе (28. децембар 1925 — 10. октобар 2005) био је председник и премијер Уганде.

Цитати[уреди]

„Стари опис Африке као „мрачног континента“ сада не може да послужи. Африка се мора описати на свој начин, а то може само Африка.”


„Када видите своје родитеље, браћу, сестре како пију, немојте мислити да уживају у томе. Они заправо пате.”


„Било би погрешно да Африка буде затворена радња и да се развија у изолацији. Африка је део света и веома важан део света и мора да одржава контакт са остатком света. Али то не сме да значи да Африка мора да буде папагај и да копира све са других континената и земаља без обзира на њихову корисност на тлу Африке.”


„Африка тренутно доживљава две револуције: једна је антиколонијална револуција, друга је револуција стварања нове Африке. Главна потешкоћа Африке лежи у везама које је још увек везују за колонијалне силе, оне силе које су уништиле нашу културу и експлоатисале наше људско и материјално богатство. Шта прво морамо да урадимо? Морамо да створимо снажну, централизовану панафричку силу... Независне афричке државе морају да се одрекну дела свог суверенитета да би створиле централноафричку законодавну и извршну власт са посебним овлашћењима... У области разградње колонијализма, акција Мора се узети... Овде желим да понудим подручје Уганде као полигон за обуку копнених снага за борбу против колонијализма.”