Милан Гутовић

Извор: Викицитат

Милан Гутовић (11. август 1946. – 25. август 2021.) је био филмски, телевизијски (серијски) и позоришни глумац те водитељ.

Цитати[уреди]

„Публика се понаша према природним законима. Ако је нешто занима, она тамо иде и то гледа. Ако публику нешто не занима, држава мора издати неки декрет према којем сви морају ићи тамо гдје их то не занима и гледати баш то незанимљиво. У време Тита народа и деца терани су надочеке политичара, али их нико није терао да иду на вашар у Шапцу.”


„Данас нико не чита књиге, јер их сви пишу.”


„Свака ми смрт одговара али под условом да ми и реч и ћутање буду моћни!”


„Разлог мога избора да се бавим глумом, а не неким другим занимањима је у потрази за занимањем које ће ми обезбедити брз и незаслужен успех. Схватио сам да се у другим делатностима овај циљ теже постигне него у глуми.”


„Човек је једина биолошка врста која се смеје. Верници мисле да је смех дар који добијамо од Бога и данас баш смех одваја од животиња које немају душу. Има ли веће привилегије и задатка да тај дар Бога баш ја пренесем вама?”


„Награде сигурно нису део који ми ово занимање чини лепим. Уосталом награде у својој поруци и намени, и нису моје већ су само путокази генерацији која долази, како би требало радити. Магија овога занимања није само у текстовима и маскама. Магија је и у мирису и атмосфери сцене и гардеробе. – Комичара наша публика или цени или не цени, али га не сажаљева као што сажаљева кловна и не гади га се као што се гади дворске луде.”


„Сви људи су духовити, али свакако на свој лични начин. Бити духовит није никакав посебан дар јер сваком човеку сем разума Бог је поклонио и дух, али јесте дар да то што си духовито смислио или приметио и пренесеш другима. Духовитост бих могао да дефинишем као кицоштво разума.”


„Залагао сам се да стварност гледам начином који није исти као начин гледања већине. То је имало терапеутско дејство на мене па сам свет од тада увек гледао као полигон за шалу а не за муку и несрећу. Претпостављам да су моје представе бар накратко учиниле да и публика види свет са те моје друге стране.”