Милан Јовановић Морски

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом:

Милан Јовановић Морски (Јарковац, 24. април 1834 — Београд, 6. јун 1896) био је српски лекар, академик СКА, књижевник и национални радник, светски путник и путописац. Због честих поморских путовања на броду (као бродски лекар за путнике) на Исток и Индију прозван је "Морски" и "Бомбајац". Објавио је много стручних и популарних књига, позоришних дела и путописа. У Србији је био: редовни члан Одсека јестаственичког, математичарског и Одсека уметничког Српског ученог друштва, секретар Српског лекарског друштва, предавач и лекар, дописни а потом и прави члан Академије уметности, и уредник часописа „Отаџбина” и учесник многих културно-националних подухвата

Цитати Милана Јовановића[уреди]

Дијететика или наука о дневном животу служи да би се здравље одржало у целини. Право име њено јесте Хигијена – она грана природне науке која се бави искључиво са зако-нима одржавања физичког и душевног здравља човековог... Хигијена има за објект човека, у ужем смислу здрава човека, у савезу са окружном природом.

Из приступног предавања Милана Јовановића на Великој школи, Српске новине бр. 118, 1865

Цитати о Милану Јовановићу[уреди]

Он је био први професор Хигијене у Србији, и то у оно доба, када се ни на страним уни-верситетима није хигијена сматрала као засебна наука. Ми, који смо били његови ђаци, нећемо никада заборавити његова предавања, и може се слободно рећи да је у то доба он био један од најомиљенијих професора.

Др Јован Данић, уредник Српског архива за целокупно лекарство, 1896


Светски путник, новелиста и драмски писац коме је, као и Чехову, “медицина била законита жена а литература љубавница”, Морски је оставио незаборавне обојене записе о оријенталним поморјима, егзотичној многољудној “Хини” и левантским чудесима.

Александар Бјелогрлић, угледни зрењанински писац и новинар.