Пређи на садржај

Менахем Бегин

Извор: Викицитат
Менахем Бегин (1978)

Менахем Бегин (16. август 1913 — 9. март 1992) био је израелски политичар, 6. израелски премијер и добитник Нобелове награде за мир.

Цитати[уреди]

Убрзо након што су Менахем Бегин и Ликуд победили на изборима 1977, као усмерење владине спољне политике је узета изјава:

„Јеврејски народ има непобитно, вечито, историјско право на израелску земљу укључујући Западну Обалу и Појас Газе, наследство њихових предака, и залажемо се за изградњу руралних и урбаних ексклузивно јеврејских колонија на Западној Обали и у Појасу Газе..”

(Iron Wall, p. 354-355)

Када је председник Реган послао Бегину писмо у коме осуђује напад на ирачки цивилни нуклеарни реактор у јуну 1981, Бегин је одговорио писмом у коме је писало:

„Милион и по деце је отровано гасом циклон током холокауста. Сада израелску децу треба да трује радиоактивност. Две године смо живели у сенци опасности која је вребала Израел од нуклеарног реактора у Ираку. Ово би био нови Холокауст. Он је спречен хероизмом наших пилота којима толико дугујемо..”

(Iron Wall, p. 387)

Као оправдање за инвазију на Либан, 5. јун, 1982. он се обратио израелском кабинету:

„Час одлуке је куцнуо. Ви знате шта сам ја учинио, и шта смо сви ми учинили да спречимо рат и уништења. Али наша судбина је да у земљи Израела нема бегства од борбе у духу саможртвовања. Верујте ми, алтернатива борби је Треблинка, а ми смо одлучили да више неће бити Треблинки. Ово је тренутак у коме треба донети храбре одлуке. Криминалци, терористи и свет морају знати да јеврејски народ има право на самоодбрану, баш као и сваки други народ”

(Iron Wall, p. 404-405).

„Подела Палестине је илегална. Она никада неће бити призната .... Јерусалим је био и заувек ће бити наша престоница. Ерец Израел ће поново бити успостављен за народ Израела. Цео. И заувек.”

Менахем Бегин, дан након што су Уједињене нације гласале за поделу Палестине.

„Доста је ратова, доста је крвопролића, доста је претњи”

Менахем Бегин обраћање египатском народу, 11. новембар 1977.

„Слободне жене и мушкарци свуда морају водити непрекидну битку да ове људске вредности постану опште признате и практиковане у реалности. Са жаљењем морамо признати да у разним деловима света ово још није случај. Без тих вредности и људских права, прави мир о коме сањамо је угрожен.”

Менахем Бегин, говор поводом пријема Нобелове награде, 10. децембар 1978.