Марк Ротко

Извор: Викицитат

Марк Ротко, право име Маркус Роткович (25. септембар 1903 — 25. фебруар 1970) био је амерички сликар јеврејског порекла, родом из западне Русије, данас Летоније.

Цитати[уреди]

„Међу сликарима је широко прихваћена идеја да није важно шта неко слика све док је добро насликано. Ово је суштина академизма. Не постоји добра слика о ничему. Ми тврдимо да је валидна само она тема која је трагична и ванвременска. Зато исповедамо духовно сродство са примитивном и архаичном уметношћу.”


„Заокупљају нас слична стања свести и односа према свету... Ако су претходне апстракције биле паралелне са научним и објективним преокупацијама нашег времена, наше проналазе сликовни еквивалент за ново човеково знање и свест о његовом сложенијем унутрашњем ја.”


„Уметност је за нас авантура у непознати свет, који могу да истраже само они који су спремни да ризикују.”


„Овај свет маште је без маште и насилно се супротставља здравом разуму.”


„Ризичан је посао слати слику у свет. Колико често га морају нарушити очи безосећајних и окрутност импотентних који би своју невољу могли проширити на све!”


„Користим боје које су већ доживљене кроз светлост дана и кроз стање духа укупног човека. Другим речима, моје боје нису боје које су лабораторијски алати који су изоловани од свих случајности или нечистоћа тако да имају одређени идентитет или чистоћу.”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr
Википедија, чланак наслова: