Пређи на садржај

Марк Ротко

Извор: Викицитат

Марк Ротко, право име Маркус Роткович (25. септембар 1903 — 25. фебруар 1970) био је амерички сликар јеврејског порекла, родом из западне Русије, данас Летоније.

Цитати[уреди]

„Међу сликарима је широко прихваћена идеја да није важно шта неко слика све док је добро насликано. Ово је суштина академизма. Не постоји добра слика о ничему. Ми тврдимо да је валидна само она тема која је трагична и ванвременска. Зато исповедамо духовно сродство са примитивном и архаичном уметношћу.”


„Заокупљају нас слична стања свести и односа према свету... Ако су претходне апстракције биле паралелне са научним и објективним преокупацијама нашег времена, наше проналазе сликовни еквивалент за ново човеково знање и свест о његовом сложенијем унутрашњем ја.”


„Уметност је за нас авантура у непознати свет, који могу да истраже само они који су спремни да ризикују.”


„Овај свет маште је без маште и насилно се супротставља здравом разуму.”


„Ризичан је посао слати слику у свет. Колико често га морају нарушити очи безосећајних и окрутност импотентних који би своју невољу могли проширити на све!”


„Користим боје које су већ доживљене кроз светлост дана и кроз стање духа укупног човека. Другим речима, моје боје нису боје које су лабораторијски алати који су изоловани од свих случајности или нечистоћа тако да имају одређени идентитет или чистоћу.”