Пређи на садржај

Марк Кларк

Извор: Викицитат
Марк Кларк (1943)

Марк Вејн Кларк (1. мај 1896 - 17. април 1984) је био високи амерички официр који је учествовао у Другом светском рату и Корејском рату.

Цитати[уреди]

„Живот војника у борби је бесконачан низ одлука које значе успех или неуспех, а можда и живот или смрт за њега или његове другове. Пуцач који пузи кроз рушевине бомбардоване улице мора да одлучи који је најбољи тренутак да побегне од непријатељске ватре док измиче од једног до другог улаза. Мора да ризикује. Генерал који жели да пробије непријатељску одбрамбену линију и уништи своје снаге мора да одлучи када и како да удари и тачно у којој мери се усуђује да ослаби један сектор свог фронта да би масовно надјачао снагу на главној тачки напада. И он, такође, мора да ризикује, иако то, у насилној фразеологији војних саопштења, назива „прорачунатим ризиком“.”


„Кореја је била моје прво искуство вођења борбеног рата и рата за конференцијским столовима у исто време. Али имао сам две године куцања по глави са Русима да ме науче шта је то што комунисти поштују: СИЛА.”


„Сматрам Јужне Корејце једним од наших највећих савезника, народом који познаје комунизам и мрзи га и не плаши се да умре борећи се против њега.”


„Пошто сам видео Црвену армију и руску дипломатију на делу, моје сопствено уверење је да не постоји ништа што Совјети не би учинили да остваре светску доминацију. Али сам уверен да и они поштују силу; можда не поштују ништа на свету осим силе. А када се суоче са снагом и одлучношћу, застају, гледају и слушају.”