Пређи на садржај

Марксизам

Извор: Викицитат
Карл Маркс

Марксизам је филозофски правац, социолошка теорија, критика политичке економије и политичка идеологија утемељена на списима немачког филозофа Карла Маркса (по којој је добио име) и Марксовог пријатеља и сарадника Фридриха Енгелса.

Цитати[уреди]

„Потпуна једнакост права за све нације; право нација на самоопредељење; јединство радника свих народа — такав је национални програм који марксизам, искуство целог света и искуство Русије, учи раднике. (Владимир Лењин)”


„Груби мислиоци у Сједињеним Државама, а штавише, поштени и интелигентни људи који нису груби мислиоци, али који су притиснути призором беде око себе и који нису дубоко проучавали оно што је урађено на другим местима, врло су склони да усвоје као своје теорије европских марксистичких социјалиста од пре пола века, незнајући да је ток догађаја толико потпуно кривотворио пророчанства садржана у овим теоријама да су их напустили чак и сами аутори. (Теодор Рузвелт)”


„Марксизам, као формални оквир целокупне савремене филозофске мисли, не може се заменити. (Жан-Пол Сартр)”


„Ви само реците немачкој буржоазији да ћу ја с њима завршити много брже него са марксизмом... Када једном конзервативне снаге у Немачкој схвате да само ја и моја партија можемо придобити немачки пролетаријат за државу и да ниједан парламентарни могу се играти игре са марксистичким партијама, онда ће Немачка бити сачувана за сва времена, онда можемо основати немачку народну државу. (Адолф Хитлер)”