Пређи на садржај

Марко Витрувије

Извор: Викицитат

Марко Витрувије Полио је био римски писац, архитекта и инжењер и аутор славног римског архитектонског трактата „De architectura, libri decem“ (Десет књига о архитектури).

Цитати

[уреди]

„Јер ни таленат без поуке ни поука без талента не могу произвести савршеног мајстора.”


„Из астрономије налазимо исток, запад, југ и север, као и теорију о небу, равнодневици, солстицију и курсевима звезда. Ако неко нема знања о овим стварима, неће моћи да разуме теорију сунчаних сатова.”


„Људи немају право да се брзоплето проглашавају архитектима, а да се од детињства нису попели степеницама ових студија и тако, неговани знањем многих уметности и наука, достигли висине светог тла архитектуре.”


„Либерално образовање чини... једно тело. Они, дакле, који од млађих година добијају наставу у разним облицима учења, препознају исти печат на свим уметностима и међусобну везу између свих студија, и тако их све лакше схватају.”


„Аранжман подразумева постављање ствари на своја места и елеганцију ефекта која је последица прилагођавања карактеру дела. Његови облици изражавања су: тлоцрт, надморска висина и перспектива. ...Сва три долазе од рефлексије и инвенције.”


„Пристојност је оно савршенство стила које долази када је дело ауторитативно изграђено на одобреним принципима. Проистиче из рецепта, из употребе или из природе.”