Маркиз де Сад

Извор: Викицитат

Донасјен Алфонс Франсоа, познатији као маркиз де Сад (2. јун 1740 — 2. децембар 1814) је био француски аристократа и књижевник.

Цитати[уреди]

„Зашто се жалите на своју судбину када бисте је тако лако могли променити?”


„Ништа што можемо да урадимо не вређа природу директно. Наша дела разарања дају јој нову снагу и напајају њену енергију, али ништа од наших разарања не може ослабити њену моћ.”


„Мислим да да постоји Бог, било би мање зла на овој земљи. Верујем да ако зло постоји овде доле, онда је или било то од Бога или је било изван Његових моћи да га спречи. Сада не могу да се натерам да се бојим Бога који је или злобан или слаб. Пркосим Му без страха и не марим ни смокве за његове муње.”


„Доброчинство је више порок гордости него истинска врлина душе.”


„Оставимо веру да религија може бити корисна човеку. Уместо тога, имајмо добре законе и онда можемо без религије.”


„Ниједан акт поседовања не може се применити на слободно биће; подједнако је неправедно поседовати жену моногамно као и поседовати робове. Сви људи су рођени слободни, сви су једнаки пред законом; никада не смемо изгубити из вида ове принципе. Дакле, ниједном полу није дато легитимно право да приграби искључиво други пол, и никада било који пол или било која класа не може произвољно поседовати другог.”