Пређи на садржај

Мари Букчин

Извор: Викицитат
Bookchin (1999)

Мари Букчин (14. јануар 1921 — 30. јул 2006) је био либертетски теоретичар и писац, оснивач “социјалне екологије”, правца радикално-еколошке мисли.

Цитати[уреди]

„Ако не учинимо немогуће, суочићемо се са незамисливим.”


„Све док постоји хијерархија, док доминација организује човечанство око система елита, пројекат доминације природом ће наставити да постоји и неизбежно ће довести нашу планету до еколошког изумирања.”


„Еколошки принцип јединства у различитости прераста у богато посредовани друштвени принцип; отуда моја употреба термина социјална екологија.”


„Готово свако, претпостављам, себе може назвати анархистом, ако верује да се друштвом може управљати без државе. А под државом – не мислим на одсуство икаквих институција, одсуство било каквог облика друштвеног организовања – држава се заиста односи на професионални апарат људи који су стављени по страни да управљају друштвом, да спрече контролу друштва од људи. Дакле, то би укључивала војску, судије, политичаре, посланике који су плаћени за изричиту сврху доношења закона, а затим и извршни орган који је такође одвојен од друштва. Дакле, анархисти генерално верују да, било као групе или појединци, људи треба да директно управљају друштвом.”