Пређи на садржај

Лу Сјуен

Извор: Викицитат
Лу Сјуен (1930)

Лу Сјуен (25. септембар 1881 — 19. октобар 1936) је био један од најзначајнијих кинеских писаца 20. века и осниваче савремене кинеске књижевности на говорном, народном језику, али и класичном кинеском.

Цитати[уреди]

Нада је као пут у селу; никада није постојао пут, али када многи људи ходају њиме, пут настаје.”


Совјетски Савез је под диктатуром пролетаријата, класа интелигенције ће умријети од глади."...познати репортер ме је тако упозорио. Да, бојим се да бих могао изгубити сан. Али онда, диктатура пролетаријат(тренутно), зар није за долазак бескласног друштва?Док га не убијете, наравно да ће успех ускоро стићи, ускоро ће доћи и елиминација класа, онда нико неће бити „гладни до смрти"...Али сада, империјалисти и њихови пси који трче, још увек покушавају да нам кажу недостатке Совјетског Савеза, као да заиста желе да Совјетски Савез постане рај преко ноћи, и да сви његови људи уживају у животу. Сада, испада да је тако, (империјалиста) је разочаран, и осећа се нелагодно... Ово су заиста ђавоље сузе.”


Револуција је да би људи живели, а не да би умирали!”


Лажи написане мастилом не могу прикрити чињенице написане крвљу.”


„У средњој школи сам имао два веома добра пријатеља, два брата, које нећу именовати, али после година раздвојености изгубио сам везу са њима.”


„Такозвани мир је заправо период између два рата.”


„У ствари, нема пута на земљи; ако има много људи који ходају, то ће постати пут.”


Време је живот, а губљење времена других људи без разлога је заправо равно убиству некога за новац.”