Пређи на садржај

Ловис Коринт

Извор: Викицитат
Ловис Коринт (1887)

Ловис Коринт (21. јул 1858 — 12. јул 1925) је био немачки сликар и графичар.

Цитати[уреди]

„Моја свесна мотивација је била да немачку уметност подигнем на највиши ниво. Видео сам шта француски уметници могу да ураде од неког времена, ми можемо много више. Говорио сам пред нашом омладином, могу рећи са успехом.”


Болести, парализа леве стране, монструозно дрхтање десне руке појачано напорима игле [за гравирање] и изазвано претходним ексцесима са алкохолом, спречавају ме да се бавим било каквим калиграфским занатом. Стални напор да постигнем свој циљ - никада нисам достигао степен којем сам се надао - погоршао је мој живот, а сваки посао је завршио са депресијом због тога што сам морао да наставим са овим животом.”


„У јесен 1884. отишао сам у Париз. Дух који ме је дочекао свакако је био упечатљивији него у Немачкој. Учио сам у познатој школи. Французи које сам тамо срео чинили су ми се нимало опремљени. Традиционални погледи. Био сам тамо три године. Никад нисам пронашао таленат. Међу Немцима, посебно на Академији у Минхену, било је много више замаха. Дивим се француској слици од Ватоа до Монеа, иначе не постоји ништа што би се могло рећи да је изузетно.”