Пређи на садржај

Лицемерје

Извор: Викицитат

Хипокризија или лицемерје је заступање ставова, вредности и уверења у које личност не верује, посебно у погледу верских и моралних уверења.

Цитати[уреди]

„Оно што чини тако веродостојним претпоставку да је лицемерје порок порока јесте да интегритет заиста може постојати под окриљем свих других порока осим овог. Само злочин и злочинац нас, истина, суочавају са недоумицама радикалног зла; али само лицемер је заиста труо до сржи. (Хана Арент)”


„Надам се да нисте водили двоструки живот, претварајући се да сте зли и да сте заиста добри све време. То би било лицемерје. (Оскар Вајлд)”


„Како је неисказива подлост бити лицемер! како је страшно бити несташан и злоћудан лицемер. (Волтер)”


„Побожност није циљ већ средство да се постигне ... највиши степен културе. Зато... они који парадирају побожност као сврху и циљ углавном се претварају у лицемери. (Јохан Волфганг фон Гете)”


„Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што затварате царство небеско од људи; јер ви не улазите нити дате да улазе који би хтели. (Исус)”


„Пошто смо сви ми природно склони лицемерју, сваки испразан привид праведности је сасвим довољан да нас задовољи уместо саме праведности. (Жан Калвин)”


„Лицемерје није тежак занат - тамо је сваки нитков специјалиста, али само племенита срца могу и усуђују се да говоре искрено, искрено, из целе душе. (Шандор Петефи)”


„Боље је бити презрен због једноставности него бити мучен сталним лицемерјем. (Сенека)”


„Ниједан човек, током било којег значајног периода, не може носити једно лице себи, а друго мноштву, а да се коначно не збуни шта би могло бити истина. (Натанијел Хоторн)”