Пређи на садржај

Лин Бјао

Извор: Викицитат

Лин Бјао (5. децембар 1907 — 13. септембар 1971) био је значајни кинески војсковођа, један од најзаслужнијих за победу комуниста у Кинеском грађанском рату.

Цитати

[уреди]

„Црвена гарда и друге револуционарне организације младих људи на факултетима и средњим школама су потресна снага која се бори у комбију у великој културној револуцији и моћна резервна снага Народноослободилачке војске.”


„У крајњој линији, да ли се неко усуђује да води борбу против оружане агресије и гушења од стране империјалиста и њихових лакеја, да ли се усуђује да води народни рат против њих, значи да ли се оно усуђује да крене у револуцију. Ово је најефикаснији камен темељац за разликовање правих од лажних револуционара и марксиста-лењиниста.”


„Ако пролетаријат не заузме места у књижевности и уметности, буржоазија свакако хоће. Ово је неизбежно. И представља изузетно широку и дубоку социјалистичку револуцију у домену идеологије. Ако се ствари не ураде како треба, ревизионизам ће превладати.”


„Требало би да себе сматрамо делом снаге револуције и да се у исто време стално правимо метом револуције. Требало би да револуционишемо себе у револуцији. Без тога је немогуће постићи успех револуције.”


„Оловка и пиштољ — то су два реквизита на која се ослањамо у преузимању политичке моћи.”