Пређи на садржај

Корнељу Зелеа Кодреану

Извор: Викицитат

Корнељу Зелеа Кодреану, рођен као Корнељу Кодреану (13. септембар 1899 - 30. новембар 1938) био је румунски клерикални националиста, политичар и лидер национал-фашистичке Гвоздене гарде – Легије архангела Михајла, такође познате као Легионарски покрет / Легија.

Цитати[уреди]

„Циљ Политичара је да изградимо богатство, наш је да изградимо своју домовину цветну и јаку. За њу ћемо радити и градићемо. За њу ћемо од сваког Румуна учинити хероја, спремног за борбу, спремног на жртву, спремног на смрт.”


„Демократија не може да има ауторитет, јер не може да спроводи своје одлуке. Странка не може да крене против себе, против својих чланова који се баве скандалозним малверзацијама, који пљачкају и краду, јер се плаши да ће изгубити своје чланове. Нити се може покренути против својих противника, јер би тиме ризиковао разоткривање сопствених грешака и сумњивих послова.”


„Хоћемо ли бити слаба и кукавичка генерација која ће се, под претњама, одрећи румунске судбине и одрећи своје националне мисије?”


„Убићемо у себи свет да бисмо изградили други, виши до небеса.”


„Научно смо проучавали јеврејски проблем. У суштини је ненормална ситуација да Јевреји живе међу другим расама, чиме крше велики природни закон да свака раса живи у својој земљи.”


„Легионарски живот је леп, не због богатства, забаве или стицања луксуза, већ због племенитог другарства које повезује све легионаре у свето братство борбе.”