Пређи на садржај

Конопља

Извор: Викицитат

“Ако сва фосилна горива и њихови деривати, као и сва дрва за папир и изградњу буду забрањена да би се спасла планета, преокрене ефекат стаклене баште и заустави дефорестација; онда постоји само један познат годишње обновљиви природни ресурс кадар да обезбеди целокупне потребе светског папира и текстила; да задовољи транспортне, индустријске и кућне енергетске потребе, истовремено смањујући загађење, обнављајући тло и прочишћавајући атмосферу... А то је – иста она као и раније – канабис, конопља... марихуана!!”

Џек Херер

"Зашто користити шуме којима требају векови да се обнове и руднике који изискују вечност да се наталоже, када можемо добити подједнако дрвних и минералних производа узгајајући конопљу?"


Хенри Форд

“Мислим да људе треба образовати о чињеници да марихуана није дрога. Марихуана је биљка и цвет. Бог ју је поставио ту. Ако ју је Он поставио да расте, шта даје влади право да каже да Бог греши?”


Вили Нелсон, амерички кантри певач

"Биљка ганџе је лек за народ".


Боб Марли

"Музика и трава иду заједно. Већ дуго времена пушим траву. Још од 1960-их, када сам почео да певам."


Боб Марли

"Нису забележене значајне здравствене последице међу хроничним пушачима конопље"


Истраживање о употреби конопље у Коста Рици

"Ова комисија је дошла до закључка да умерена употреба конопље практично нема никаквих лоших резултата."


Indian Hemp Drugs Commission (1894)

"Заиста ме збуњује када видим да марихуану повезују са дрогом и свим тим стварима. Па, она је хиљаду пута боља од вискија. Она је помоћница и пријатељица."


Луис Армстронг

"Мислим да трава треба да буде легална. Не пушим је, али волим њен мирис."


Енди Ворхол

"Ставили су изван закона биљку број један на планети."


Тимоти Лири

"Тотална прохибиција свих супстанци које мењају свест може бити проглашена али не може бити спроведена, и увек доноси више зла него што га спречава."


Олдоз Хаксли, писац (1958)

"Ганџа је, међу Пигмејима, једина култивисана биљка. Било би заиста интересантно ако у људској историји култивисање марихуане води проналаску земљорадње, а самим тим и цивилизацији."


Карл Саган (1977)

“Забрана канабиса је свиреп чин, препрека примени лека који помаже достизању спокоја, увида, осећајности и другарства, очајнички потребних у овом све луђем и опаснијем свету.”


Карл Саган

"Убеђена сам да марихуана није штетна осим ако се не узима у енормно великим количинама. Верујем да прохибицијом штетимо овој земљи, штетимо спровођењу закона, и нарушавамо поверење између старијих и млађих људи, што је много озбиљније од било које штете која може снаћи неколицину која претерује са коришћењем.”


Маргарет Мид, антрополошкиња пред америчким Конгресом (1969)

“Зашто је марихуана противзаконита? Она расте природно на нашој планети. Зар није идеја о стављању природе ван закона мало... неприродна?”


Бил Хикс, амерички комичар (1961)

“Они лажу о марихуани. Кажу да вас пушење траве чини немотивисаним. Лажу! Када си напушен, можеш радити све што нормално радиш, подједнако добро. Само схваташ да није вредно јебеног труда. У томе је разлика."


Бил Хикс, амерички комичар (1961)

"Марихуана у природном облику је једна од најбезбеднијих терапеутских супстанци познатих човеку."


Франсис Јанг, амерички судија одсека за дроге (1988)

“Казне због поседовања дроге не би требало да штете појединцу више него сама употреба дроге. То нигде није очигледније него код закона против поседовања марихуане за личну употребу. Зато, подржавам амандман који би уклонио све казне за поседовања до једне унце (30 гр) марихуане.”


Џими Картер, Председник САД у обраћању Конгресу (1977)

"Когрес би дефинитивно требало да размотри декриминализацију марихуане. Ваља нам се усредсредити на јурење силоватеља и провалника који су права опасност по друштво."


Ден Квејл, конгресмен и Потпредседник САД (1977)

"Ако посматрамо прохибицију дроге са чисто економске тачке гледишта, улога владе је да штити нарко картеле. То је буквално тако."


Милтон Фридман, економиста и добитник Нобелове награде

"Маријуана је најфинији лек против мучнине познат науци, и наши лидери константно лажу о њој. Хапсити људе због лечења конопљом је најопаснији пример мешања власти у приватне животе појединаца. То је срамота над срамотама."


Петер МекВилијамс, писац оболео од рака и сиде, који се лечио марихуаном

"У поређењу са алкохолом, који чини људе ризичнијим возачима, марихуана тера возаче да успоре и возе пажљивије.”


Професор Олаф Друмер, форензичар Краљевског колеџа у Мелбурну (1996)

"Ми не видимо марихуану као велики здравствени проблем - јер она то није. Нико не умире од марихуане. Пушење марихуане је, у ствари, ако ћемо искрено, извор задовољства и разоноде за небројене милионе људи у Америци."


Peter Bourne, Director of the National Drug Control Policy

"Ако је алкохол тигар, канабис је једва миш."


Рози Бојкот, британска новинарка и феминисткиња (1997)

"Канабис је изванредно безбедан. Иако није безопасан, сигурно је мање отрован од свих осталих лекова које би могао заменити да је легалан. И поред тога што га милиони људи користе хиљадама година, канабис никада није узроковао смрт предозирањем."


Лестер Гринспун, професор психијатрије на Харварду (1997)

"Већина пушача марихуане не прелази даље на друге дроге.


Министарство здравља САД, “Чињенице за тинејџере” (1995)

“Окренуо сам се хероину јер су ми још као детету сви говорили: "Не пуши марихуану, то ће те убити."


Ирвине Велш, писац

"Један од најбољих учинака које марихуана може имати код смртоносних болести, је што ствара еуфорију која подиже морал у безнадежној ситуацији.


Др. Антони Хенман

"Ја кажем легализујмо дроге јер желим да видим мање злоупотребе дроге, а не више. И кажем легализујмо дроге јер желим да видим криминалце ван посла."


Едвард Елисон, бивши заповедник одељења за дроге Скотланд Јарда

"Ја, као одговорно одрасло људско биће, нећу никада никоме дозволити да одређује мој избор, око тога шта ћу ставити у своје тело или где ћу ићи са својим мислима."


Др Алеxандер Шулгин, хемичар и писац (1996)

"Подржавам декриминализацију. Људи пуше траву у сваком случају, и правити од њих криминалце је погрешно. А када си у затвору, онда стварно постајеш криминалац.”


Пол Мекартни (1997)

"Уморан сам од посматрања како недужни клинци добијају криминални досије за исто оно што милиони других људи у друштву раде са алкохолом."


Рон Кларк, полицијски инспектор, бивши члан одељења за наркотике у Манчестеру

“Не само права уживалаца, него и право траве да не буде посечена.”


О Ана Ниемус

"Ова студија налази да је мало везе између употребе ганџе и криминала, осим уколико се поседовање и узгајање ганџе сматра злочином."


Јамајчанска студија (1970)

Извори[уреди]