Клемент Гринберг

Извор: Викицитат

Клемент Гринберг, повремено познат под псеудонимом К. Хардеш, (16. јануара 1909 – 7. маја 1994) је био амерички есејиста најпознатији као утицајни ликовни критичар уско везан уз америчку модерну уметност средине 20. века.

Цитати[уреди]

„Не могу се осуђивати тенденције у уметности; може се осудити само уметничка дела. Бити категорички против актуелне уметничке тенденције или стила, значи, у ствари, изговарати се о уметничким делима која још нису створена и још нису виђена. То значи да се питате о мотивима уметника уместо о резултатима. Ипак, сви знамо - или би требало да знамо - да су резултати све што се рачуна у уметности.”


„Реалистичка, натуралистичка уметност је преварила медиј, користећи уметност да прикрије уметност; Модернизам је користио уметност да скрене пажњу на уметност.”


„Потпуна искреност нема везе са „чистоћом“ или наивношћу. Пуна истина је недостижна наивности, а потпуно поштен уметник није чист у срцу.”


„Велика слика нам може дати слике ствари, али релативно мала може најбоље да поново створи тренутно јединство природе као поглед — јединство које очи уочавају једним погледом.”


„Главна невоља авангардне уметности и књижевности, са становишта фашиста и стаљиниста, није у томе што су превише критични, већ што су превише „невини“, што је претешко убацити ефикасну пропаганду, тај кич. је флексибилнији у овом циљу.”