Карл Фридрих Гаус

Извор: Викицитат

Јохан Карл Фридрих Гаус (30. април 1777 – 23. фебруар 1855) био је немачки математичар и научник који је дао значајан допринос у многим пољима, укључујући теорију бројева, анализу, диференцијалну геометрију, геодезију, електростатику, астрономију и оптику.

Цитати[уреди]

„Очаравајуће чари ове узвишене науке откривају се у свој својој лепоти само онима који имају храбрости да дубоко уђу у њу... она без сумње мора имати најплеменитију храброст, сасвим изузетне таленте и врхунску генијалност.”


„Већ дуго имам своје резултате: али још не знам како да дођем до њих.”


„Постоје проблеми чијем решавању бих придао бескрајно већи значај него проблемима математике, на пример у вези са етиком, или нашим односом према Богу, или који се тичу наше судбине и наше будућности; али њихово решење лежи потпуно изван нас и потпуно изван области науке.”


„Можда је тачно да људи, који су обични математичари, имају одређене специфичне недостатке, али то није кривица математике, јер једнако важи и за свако друго ексклузивно занимање.”


„Кажете да је вера дар; ово је можда најисправније што се о томе може рећи.”


„Мрачни су путеви којима нам виша рука дозвољава да пређемо овде... држимо се вере да ће финије, узвишеније решење загонетки земаљског живота бити присутно, постати део нас.”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr