Пређи на садржај

Карл Фридрих Гаус

Извор: Викицитат
Gauss (1840)

Јохан Карл Фридрих Гаус (30. април 1777 – 23. фебруар 1855) био је немачки математичар и научник који је дао значајан допринос у многим пољима, укључујући теорију бројева, анализу, диференцијалну геометрију, геодезију, електростатику, астрономију и оптику.

Цитати[уреди]

„Очаравајуће чари ове узвишене науке откривају се у свој својој лепоти само онима који имају храбрости да дубоко уђу у њу... она без сумње мора имати најплеменитију храброст, сасвим изузетне таленте и врхунску генијалност.”


„Већ дуго имам своје резултате: али још не знам како да дођем до њих.”


„Постоје проблеми чијем решавању бих придао бескрајно већи значај него проблемима математике, на пример у вези са етиком, или нашим односом према Богу, или који се тичу наше судбине и наше будућности; али њихово решење лежи потпуно изван нас и потпуно изван области науке.”


„Можда је тачно да људи, који су обични математичари, имају одређене специфичне недостатке, али то није кривица математике, јер једнако важи и за свако друго ексклузивно занимање.”


„Кажете да је вера дар; ово је можда најисправније што се о томе може рећи.”


„Мрачни су путеви којима нам виша рука дозвољава да пређемо овде... држимо се вере да ће финије, узвишеније решење загонетки земаљског живота бити присутно, постати део нас.”