Пређи на садржај

Карл Јасперс

Извор: Викицитат

Карл Јасперс (23. фебруар 1883 — 26. фебруар 1969) је био немачко-швајцарски психијатар и филозоф, представник хришћанског егзистенцијализма.

Цитати[уреди]

„Разум је као јавна тајна која може постати позната свакоме у било које време; то је тихи простор у који свако може да уђе кроз своју мисао.”


„Не можемо избећи сукобе, сукобе са друштвом, другим појединцима и самим собом. Конфликти могу бити извори пораза, изгубљеног живота и ограничења нашег потенцијала, али такође могу довести до веће дубине живљења и рађања далекосежнијих јединстава, која цветају у тензијама које их стварају.”


„Учитељ љубави учи борби. Учитељ беживотне изолације од света учи миру.”


„Онај ко жели да утиче на масе мора да прибегне уметности оглашавања. Галама надутости је данас неопходна чак и за интелектуални покрет.”


„Човек је увек нешто више од онога што зна о себи. Он није оно што јесте једноставно једном заувек, већ је процес...”


„Наша сопствена моћ генерисања лежи у поновном рођењу онога што нам је предато. Ако не желимо да се вратимо, ништа се не сме заборавити; али ако желимо да филозофирање буде истинско, наше мисли морају произаћи из нашег сопственог извора. Отуда свако присвајање традиције произлази из намере нашег сопственог живота.”


„Што одлучније постојим, као ја, у условима времена, што ћу јасније чути језик прошлости, то ћу ближе осећати сјај њеног живота...”